[NÁVOD] Návod na čistenie topánok: ako správne vyčistiť tenisky, obuv z umelej kože a semišové topánky a ako zabrániť ich ďalšiemu špineniu?

jairus-gallimore-yPxbhVyrArM-unsplash2

Nielen šaty, ale aj topánky robia človeka. Aby nám však obuv vydržala dlhšie ako jednu sezónu, je potrebné sa o ňu starať. Lenže trocha iné zaobchádzanie vyžadujú tenisky do mesta, a inak sa čistí luxusný semiš. Ako sa starať o rôzne materiály topánok, aby ste si v meste a na cestách neurobili hanbu? A ako špineniu obuvi zabráni impregnácia?

 

Prvý krok: čistenie

Plátenné tenisky

whereslugo-iixzyDCmM2A-unsplash

Tenisky sú univerzálna obuv. Môžete v nich behať, ísť v nich na pracovnú poradu alebo večer do klubu a nikto sa nad vašou voľbou nepozastaví. Tenisky sa jednoducho hodia na každú príležitosť. Majú však jednu veľkú nevýhodu: sú magnetom na prach, blato a ďalšie nečistoty.

Na vyčistenie conversiek, vansiek a ďalších vám bude stačiť obyčajný prášok na pranie, voda a stará zubná kefka. Prášok zmiešate s vodou na kašovitú hmotu, tú nanesiete na obuv a počkáte niekoľko minút, kým účinné pracie látky preniknú tkaninou. Potom topánky jednoducho vyšúchate kefkou. Rovnakú službu ako prací prášok vám urobí aj tekutý prípravok na pranie – pred aplikáciou ho však nezabudnite zriediť.

Tvrdším orieškom sú biele tenisky. Nielen že je na nich vidieť aj tá najmenšia nečistota, ale po čase dostanú aj škaredý žltkastý nádych. Stačí však do čistiacej zmesi pridať jedlú sódu (má výrazný bieliaci efekt) a tenisky budú hneď vyzerať oveľa lepšie.

Rovnaká zmes funguje aj na miernu špinu na gumových podrážkach; zažranejšie nečistoty odstránite obyčajnou gumou na gumovanie.

Neodporúčame však použiť prípravky na čistenie kúpeľne. Hoci sa o nich niekedy hovorí ako o ideálnom preparáte na vyčistenie tenisiek, v skutočnosti ich tkaninu skôr zvláčňujú a zanechávajú na nej fľaky.

Pozor – nikdy tenisky neperte v práčke. Lepidlo, ktoré spája podrážku so zvyškom topánky, sa aj vo vlažnej vode rýchlo rozpúšťa. Rýchle otáčky bubna navyše obuv môžu mechanicky poškodiť.

 

Čistenie semišových topánok

arunas-naujokas-yzmtlz9SJ4A-unsplash2

Semišová obuv sa výborne hodí na formálnejšie použitie, ale dobre vynikne aj na ulici. Pri použití v exteriéri hrozí najväčšie nebezpečenstvo – tento druh brúsenej kože nemá rád vlhkosť, stopy na ňom zanechá aj jemný dotyk.

„Semišky“ nikdy nečistite chemickými prípravkami ani ich nenamáčajte. Nečistôt ich zbavíte špeciálnou kefkou, ktorá má z jednej strany  štetiny a z druhej je potiahnutá špeciálnou zvlnenou gumou. Kefu na semiš zoženiete v predajniach s obuvou, mávajú ju aj v obchodoch s pánskymi odevmi.

Na vlhké škvrny dobre funguje obyčajné vysušenie papierovou utierkou, mastné fľaky zo semišu odstránite detským púdrom. Nasypte ho na škvrnu, nechajte hodinu pôsobiť a potom čiastočky púdru (nasiaknutého mastnotou) vykefujte.

 

Topánky z umelej kože (koženky)

nathan-dumlao-KEniowKfX3k-unsplash2

Hlavnými nepriateľmi umelej kože sú mastnota a ľudský pot. Ich dlhodobé pôsobenie zanecháva na topánkach z tohto materiálu nevzhľadné škvrny a vyblednuté mapy, ktorých sa potom len ťažko zbavíte.

Je preto vhodné umelú kožu aspoň raz za štvrť roka odmastiť. Vystačíte si s troškou technického benzínu, ktorý na obuv naneste handričkou a po chvíli zotrite. S nečistotami rýchlo zatočí obyčajná mydlová voda – dajte však pozor, aby pH mydla bolo pokiaľ možno neutrálne.

škvrny od soli? Tých sa zbavíte slabým octovým roztokom. Nezabudnite potom koženku ešte opláchnuť vodou.

Zabudnite naopak na prací prášok a ďalšie chemické prípravky – preukážu vám len medvediu službu. Topánky z koženky takisto nekefujte obyčajnou kefou, mohli by ste ich poškriabať.

 

Druhý krok: sušenie

kristian-egelund-wmdcUQ0CJ4c-unsplash

Vyčistené topánky dôkladne vypláchajte a zaveste na vzduch, ideálne keď fúka vietor alebo do prievanu. Rýchlejšie schnutie docielite aj vytiahnutím jazyka a rozviazaním šnúrok. Dobre sa nám osvedčili aj staré noviny – stačí nimi obuv vypchať, počkať, až do seba absorbujú vlhkosť, prípadne postup zopakovať.

Nevystavujte topánky priamemu slnku. Najmä k umelej koži sú UV lúče agresívne a rýchlo ju poškodia.

 

jayson-hinrichsen-qLs4WYXqLNY-unsplashTretí krok: impregnácia

Najlepším spôsobom, ako vyčistiť topánky, je zabrániť ich špineniu. Výborne fungujú impregnačné prípravky s nanočasticami; na povrchu topánok vytvárajú ochrannú kremíkovú vrstvu, ktorá odpudzuje blato aj vodu a až na 3 mesiace zabraňuje špineniu a nepríjemnému prevlhnutiu.

Po impregnovanej obuvi kvapky vody jednoducho stečú – do materiálu topánok ich ochranná vrstva nanočastíc vôbec nepustí. Bráni aj zachyteniu nečistôt, ktoré stačí zotrieť, a to aj zo semišu. Pri semišovej obuvi je impregnácia veľmi dôležitá. Bez nej si semišové topánky vôbec neobúvajte.

Moderné impregnačné roztoky sú bez zápachu, nefarbia a zachovávajú priedušnosť tkaniny, takže obuv aj chodidlá môžu dýchať. Aplikácia prípravku vám zaberie pár sekúnd: Nanášajte ho na topánky v súvislej vrstve zo vzdialenosti 20 až 30 centimetrov. 

Ideálny čas na aplikáciu roztoku je hneď na nové topánky, a to ešte pred prvým nosením. Ak chcete impregnovať staršiu obuv, dbajte na to, aby ich tkanina bola suchá a dôkladne vyčistená

Uvidíte, že s impregnáciou sa vám vaša obuv odvďačí nielen dlhou životnosťou, ale aj reprezentatívnym vzhľadom.

Hlavní kategorie