Ako sa správne obliecť na hory

Chystáte sa v zime do hôr? Nepodceňte správne oblečenie. Či už sú vaším cieľom Tatry, Alpy alebo kopec, ktorý máte hneď za humnami, dobre zvoleným odevom si zaistíte pohodu, sucho a istotu, že neprechladnete ani pri nečakaných zmenách počasia.

clement-delhaye-cnluLIyhpBA-unsplash

Základom je vrstvenie

O cibuľovom systéme ste už možno počuli. Správne navrstvené oblečenie pomáha udržať optimálnu teplotu pri rôznej intenzite pohybu alebo výraznejších zmenách počasia. V princípe ide o tri základné vrstvy, ktoré sa vzájomne dopĺňajú a ako celok zaisťujú dostatočný komfort.

  1. Spodná vrstva je hneď na pokožke a jej úlohou je odvádzať pot a udržať telo v suchu. Základom by preto mala byť kvalitná funkčná bielizeň – ideálne zo syntetiky alebo vlny merino.
  2. Izolačná vrstva zaistí odvod prebytočnej vlhkosti bez úniku telesného tepla. Vďaka širokej škále termoizolačných materiálov mikín a svetrov si pod bundou udržíte príjemnú klímu aj v mrazivom počasí.
  3. Vrchná vrstva vás ochráni pred snehom a vetrom. Bundy a nohavice by mali byť priedušné, vodoodolné a mali by zabezpečovať ochranu proti vetru, zároveň by však mali byť dostatočne pružné, aby neobmedzovali pohyb. Na trhu sú bundy s rôznymi parametrami, preto pri nákupe treba myslieť na to, že pri aktívnom športe skôr využijete kombináciu priedušnosti a odolnosti proti vetru ako nepremokavý membránový povrch s podlepenými švami, ktorý je vhodný pre zimnú turistiku.

Pri správnom vrstvení odvediete pot, udržíte telesné teplo a na zmenu teploty môžete rýchlo a efektívne reagovať vyzliekaním či obliekaním oblečenia podľa potreby. Najmä pri náročnejšej turistike odporúčame pribaliť si do batoha jednu rezervnú vrstvu pre prípad, že sa náhle výrazne ochladí.

henry-lim-b1x3JGmF-ps-unsplash

Nepremokavosť a vodoodolnosť

V horských oblastiach zabodujete s nepremokavým či vodoodolným materiálom. Väčšinou ide o tretiu, niekedy vzhľadom na vlastnosti tých predošlých aj štvrtú vrstvu. Tento typ odevu sa označuje hardshell, tzv. tvrdá škrupina a ak si ho pribalíte do batoha, pri nepriaznivom počasí akoby ste našli.

Vo väčšine prípadov si vystačíte s vodoodolným softshellom, ktorý ochráni hlavne pred vetrom a chladom. Povrch látky je ošetrený, aby nenasiakal vodu. Aj sofshellové bundy môžu mať nepremokavú membránu, sú však väčšinou menej priedušné a preto sa nehodia na fyzicky namáhavejšie aktivity.

igor-kyryliuk-pQUT4aMnTNk-unsplash

Ako ošetriť odev pred cestou na hory

Zimné oblečenie máva už z výroby vodoodolnú úpravu. Tá však po určitom čase stráca funkčnosť. Je preto dôležité odev pravidelne impregnovať a tým jeho vodoodolnosť či nepremokavosť predlžovať. 

INPRODUCTS Impregnácia na Outdoor odevy – spoľahlivá ochrana pred premočením a znečistením:

  • odpudzuje vodu aj nečistoty,
  • zachováva 100-percentnú priedušnosť materiálu,
  • vydrží až 10 pracích cyklov s vodou a 5 s pracím práškom,
  • nefarbí ani nezapácha a je šetrná k prírode.
  • + ochráni aj membránové bundy, kabáty, nohavice alebo čiapky.

Postup

  1. Čistenie a sušenie: Impregnáciu sa odporúča obnovovať po približne piatich vypraniach. Membránové odevy môžete prať aj v práčke, ideálne na programe šetrné pranie pri teplote 30 až 40 °C a za použitia pracieho prášku alebo gélu na funkčnú bielizeň. Aviváž, automatické žmýkanie alebo sušenie v sušičke by mohlo odevy zničiť, preto ich radšej zaveste a nechajte úplne vyschnúť v dobre vetranej miestnosti.

  2. Aplikácia impregnácie: Aby ste impregnovali iba vrchnú vrstvu, zazipsujte všetky zipsy. Sprej dobre pretrepte a jednoducho aplikujte súvislým postrekom zo vzdialenosti približne pätnásť centimetrov. Je dôležité, aby bol celý povrch rovnomerne, ale jemne navlhčený. Roztok je na báze vody a neobsahuje žiadne škodlivé prímesi.

SPOTREBA – Spotreba prípravku závisí od spôsobu aplikácie a nasiakavosti materiálu. Kremíkové nanočastice je potrebné dostať až k vláknam tkaniny, preto spotreba prípravku môže byť v rozmedzí 25 až 100 ml na 1 m2.

  1. Rozotretie a schnutie: V prípade, že tkanina roztok neabsorbuje úplne, použite nenasiakavú špongiu alebo handričku a nevsiaknutý roztok rozotrite. Ošetrovaný výrobok potom nechajte schnúť aspoň 24 hodín v dobre vetraných priestoroch bez priameho slnečného žiarenia.

TIP: Aplikačnú špongiu s tenkou vrstvou umelej jelenice kúpite v našom e-shope v balení po jednom alebo po šiestich kusoch.

Pri aplikácii impregnácie nemusíte mať o oblečenie žiadny strach. Impregnácie INPRODUCTS sú úplne bezpečné, bez zápachu, nemajú vplyv na farbu ani nemôžu poškodiť membránu ošetrovaných povrchov. Ošetrené odevy získajú efektívnu ochrannú vrstvu pred vodou, špinou a premočením pri zachovaní všetkých pôvodných vlastností vrátane priedušnosti.

V našom e-shope Inproducts.cz ponúkame:

Ďalšie možnosti: V našej ponuke produktov INPRODUCTS nájdete spreje na ochranu rôznych typov obuvi, stanov, batohov, ale aj markíz či textilných alebo kožených sedačiek.

 

 

Váš tím INPRODUCTS

Hlavní kategorie